- 1 średnia cebula(może być i czerwona jak ktoś lubi)
- 2 ząbki czosnku(3 dla wielbicieli ostrzejszego smaku)
- Jedno opakowanie makaronu świderkowego
- 30 deko mięsa mielonego(dla lepszego smaku takiego z 5% tłuszczu)
- 800g świeżych pomidorów
- sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek - do smaku
- łyżeczka stołowa cukru
- Oliwa - do smażenia, więc niewiele
- Woda do ugotowania makaronu
Potrzebne przedmioty:
- Czapka kucharska(+ 5 do umiejętności gotowania i -10% obrażeń od poparzeń)
- Charmeleon(choć może być od biedy kuchenka i nóż)
- Deska do krojenia
- Łyżeczka
- Patelnia
- Tarka do warzyw
- Garnek
- Dużo cierpliwości
- (opcjonalnie) blender
Wykonanie:
Rozgrzewamy oliwę na patelni używając Ember(Opcjonalnie możemy też po prostu patelnię położyć na kuchence). Podczas jej rozgrzewania się prosimy Charmeleona by poszatkował cebulkę w jak najmniejszą kostkę i wrzucamy ją na patelnię. Czekając aż się zeszkli bierzemy czosnek. Siekamy na jak najmniejsze drobinki lub trzemy na tarce na miazgę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy czosnek, cukier i kilka szczypt soli dla smaku. Smażymy chwilę otwierając szeroko wszystkie okna, gdyż świeży czosnek wydziela intensywny aromat. Do cebuli dodajemy mięsko, smażąc je na wolnym ogniu do odparowania wody. W tym czasie możemy obrać ze skórki pomidorki i posiekać w bardzo drobne cząsteczki lub zblendować
Gdy mięsko już się usmaży, wrzucamy pomidorki na patelnię(razem z sokiem, nie odlewamy go!) i smażymy do czasu odparowania większości wody. Dla najlepszego efektu najpierw na wolnym ogniu, by potem coraz bardziej zwiększać. W tym czasie możemy zacząć gotować makaron. Wierzcie lub nie, ale ugotuje się szybciej niż nasz sosik
Po ugotowaniu i odsączeniu makaronu pozostaje nam dodać starty tymianek, oregano i bazylię, sól i pieprz do smaku, ile kto woli. Jeśli przesadzicie z solą można użyć cukru. Nie zabije smaku, wręcz przeciwnie, a danie nie będzie zbyt słone. Protip - jeśli użyjecie odpowiedniej ilości, cukru prawie w ogóle nie czuć pod ziołami!
Ostatni krok to ułożenie makaronu i sosu na talerzu - ja wybrałam głęboki bo nie lubię jak mi świderki uciekają z talerza w obawie o własne życia. Choć może niedogotowane były albo coś...
Jeśli ktoś lubi, na sosie można położyć listek jakiejś zieleniny żeby ładnie wyglądało. Smacznego!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Design by Did, Panda & Daisy7.Only for Pokemon Crystal
Copyright 2016 by Daisy7.
Zabrania się kopiowania tekstów i obrazków autorstwa naszych użytkowników bez ich zgody na użytek innych stron!
Grafika pochodzi ze źródeł internetowych. Nie przywłaszczamy sobie do niej żadnych praw. Jeśli jesteś autorem obrazka wykorzystanego na forum i nie życzysz sobie, by się tu znajdował, napisz do administracji Pokemon Crystal, a zostanie on usunięty.
Pokemon Crystal nie czerpie żadnych korzyści materialnych z prowadzenia tej strony poświęconej serii "Pokemon" - własności Nintendo.